Моят Instagram профил може да намерите тук.

Моята Facebook страница може да намерите тук.

 

Привет! Днес реших да споделя въпросите, които зададох на Рада Петрова – Рада е  на 21 години,  учи връзки с обществеността в СУ „Климент Охридски“ и работи в издателство „Егмонт“ от близо три години, като в момента се занимава с маркетинг и реклама. Влюбена е в четенето от малка и често предпочита компанията на книгите пред тази на хората.

 

img_0694

 

 

1. Защо избра точно „Егмонт“? С какво те спечели пред другите издателства?

Осъзнавам, че отговорът ми ще прозвучи изключително мелодраматично, но въпреки това бих казала, че по-скоро „Егмонт“ избра мен. Попаднах в издателството почти по случайност, но от днешна гледна точка не бих могла да си представя друг развой на събитията. Избрах „Егмонт“ по няколко причини и първата от тях е, че екипът на издателството повярва в мен и ми даде шанс да се развивам. Разбира се, от друга страна го имаше и фактора носталгия, тъй като обожавам да чета от малка и също като много други страстни читатели открих тази своя любов благодарение на детските издания на „Егмонт“.

 

2. Разкажи ни малко за работата в издателството.

 

Работата в „Егмонт“ е изключително динамична, вълнуваща и забавна. Постоянно се случва нещо и трябва да се научиш да превключваш от една тема в друга за секунди. И макар понякога изпълнението на милионите идеи, които ни хрумват, да изглежда невъзможно, никое чувство не може да се сравни с удовлетворението, когато читателите са щастливи и знаеш, че си спомогнал за това.

 

3. Как подбирате книгите и авторите, които издавате?

 

Подборът на заглавията, които влизат в издателските ни планове, е сложен и задълбочен процес, с който се занимават специалистите в издателския ни отдел. Действително факторите, по които оценяваме книгите, са много, но водещ винаги е читателският интерес.

 

4. На какво според теб се дължи популярността на книгите на вашето издателство сред младите?

 

Силно вярвам, че по-младите читатели харесват изданията ни, защото се вслушваме в желанията им и се опитваме да бъдем винаги актуални. Не делим литературата на висока и ниска и смятаме, че всяка книга, която може да накара човек да се влюби в четенето и да открие магията му, е достойна за уважение.

 

5. Четат ли хората днес?

 

Силно вярвам, че четат – въпреки всички клишета и масово разпространената представа за обратното. За мен твърдението, че „младото поколение не чете“ е до голяма степен следствие от това, че днешните деца и тийнейджъри се интересуват от неща, които не са съществували в детството на техните родители, баби и дядовци – същото важи и за литературата. За съжаление често възрастните отричат всичко, което не познават, а това е опасно, защото може да предизвика негативна нагласа към четенето сред подрастващите.

 

6.  Ако имаше възможността да живееш в света на една от вашите книги, кой би избрала и защо?

 

Ако трябва да бъда честна, тук се замислих най-много. Колкото и да съм разочарована от предвидимия си отговор, ще трябва да кажа „Хари Потър“. Избирам го, тъй като все още тайничко се надявам някой ден да получа мнооого закъсняло писмо от „Хогуортс“, или поне да ме поканят в някой университет за магьосници. Другият свят, за който се колебаех, е този на Сара Дж. Маас от поредицата „Двор от рози и бодли“ – бих се вписала чудесно в Двора на нощта.

 

Processed with VSCO with g3 preset

 

7. Кои книги и автори са най-харесвани?

Смятам, че най-харесвани са авторите, които успяват да пресъздадат по интересен и увлекателен начин това, което читателите мислят и чувстват, но често не могат да изразят. Трудно ми е да обобщя кои са най-обичаните автори, издавани от „Егмонт“, но спонтанно бих казала Дж. К. Роулинг, Рик Риърдън, Джон Грийн, Сара Дж. Маас и Елиф Шафак.

 

 

8. Коя е книгата, с която се гордееш, че е издадена от вашето издателство?

 

Трудно ми е да избера само една… За пореден път – поредицата „Хари Потър“. Изключително щастлива съм, че днес имам възможност да работя по книгите, които са ме накарали да се влюбя в четенето като малка. Бих добавила и книгите на Рик Риърдън и Сара Дж. Маас, както и няколко самостоятелни заглавия като „Ние, лъжците“, „Писма до изгубените души“ и „Сезонът на злополуките“.

 

Processed with VSCO with t1 preset

 

9. Коя е поредицата, която би препоръчала на всеки (освен „Хари Потър“, разбира се), и защо?

 

Определено всички книги за Пърси Джаксън! Открих Рик, когато постъпих на работа в „Егмонт“ и бях меко казано изумена. Не можех да повярвам, че е възможно роман, предназначен за деца, да ме кара да се смея на глас през трийсет секунди. Бих препоръчала изданията за Пърси на читатели от всички възрасти, тъй като съдържат един изключително забавен и съвременен прочит на древногръцката митология, която всички познаваме, но и неусетно си припомняме, обогатявайки знанията си с романите на Рик Риърдън.

 

 

img_1671

 

10. Да очакваме ли изненади от издателство „Егмонт“ през тази година и ако да, би ли подсказала малко?

 

Разбира се, очаквайте неочакваното!  Приготвили сме изненади за феновете на „Хари Потър“, „Пърси Джаксън“ и Сара Дж. Маас. Естествено, това далеч не е всичко, но засега мога да кажа само това…

 

Благодаря на Ради, че отдели време и отговори на въпросите ми! Надявам се постът да ви е харесал! 

3 мнения за “Въпроси и отговори с Рада Петрова

  1. Много интересен пост 🙂 Хареса ми да прочета какво е да работиш в издателство и буквално да живееш сред книгите , а и смятам ,че г-ца Петрова е много позитивен човек 🙂

    Liked by 1 person

Вашият коментар